Cis Button Left18Cis Button Right18
28,10,0,50,1
600,600,60,1,3000,5000,25,800
90,150,1,50,12,30,50,1,70,12,1,50,1,1,1,5000
Powered By Creative Image Slider
5556aacf55c9815f12d80bd3b270a5f8
Socialism_1
View Image
Ceb6cebfcf8dcebbceb9ceb3cebcceb1
Socialism_2
View Image

 

Από την Τρίτη τα ξημερώματα όταν πλέον διαφάνηκε ποιος τελικά θα είναι ο νικητής των Αμερικανικών εκλογών, δημοσιογράφοι, δημοσιολόγοι, καθηγητές πανεπιστημίων, πολιτικοί και κάθε είδους αναλυτές προσπαθούν να δώσουν ο καθένας τη δικιά του εξήγηση για την όντως αναπάντεχη επικράτηση του Ντόναλντ Τράμπ και τον καταποντισμό της Χίλαρι Κλίντον. 

 

Ο ρατσισμός και ο μισογυνισμός, οι μηχανισμοί καταστολής σε βάρος των ψηφοφόρων, τα βρώμικα παιχνίδια του FBI με τα emails της Χίλαρι, η αδράνεια των οπαδών του Μπέρνι Σάντερς, το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο των ψηφοφόρων του νέου προέδρου, ο ανεξάρτητος υποψήφιος, τα ιδιωτικά μίντια, τα μέσα δικτύωσης, τα Wiki Leaks,   αποτελούν τις πιο σημαντικές από τις αιτίες που για τους περισσότερος οδήγησαν στο θρίαμβο του Ντόναλντ Τράμπ.

Είναι πράγματι αυτές οι αιτίες ή μήπως με τον τρόπο αυτό συσκοτίζουμε τα πράγματα και δεν αφήνουμε να διαφανεί ο βασικός υπεύθυνος για τη δημιουργία αυτού του εφιάλτη που δεν είναι άλλος από το νεοφιλελευθερισμό και την νέα παγκόσμια τάξη, έτσι όπως αυτή έχει φιλοτεχνηθεί από τo Νταβός και τα άλλα φόρα της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας;  

Η Ναόμι  Κλάιν η συγγραφέας του πολύκροτου βιβλίου «Το δόγμα του σοκ», το οποίο αναφέρεται στο νεοφιλελευθερισμό και τις οδυνηρές επιπτώσεις που έχει για τους λαούς η εφαρμογή του σε παγκόσμιο πλέον επίπεδο, σε άρθρο της στην εφημερίδα «Guardian», σαφώς αναφέρει πώς ο εναγκαλισμός της Κλίντον με το νεοφιλελευθερισμό ήταν η κύρια αιτία που έδωσε τη νίκη στον Ντ. Τράμπ.

«Αυτό που χρειάζεται να κατανοηθεί αναφέρει η Κλάϊν είναι ο τεράστιος πόνος που προκάλεσε στους ανθρώπους η απότομη συρρίκνωση του επιπέδου διαβίωσής τους λόγω της εφαρμογής των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, της απελευθέρωσης, των ιδιωτικοποιήσεων, της  λιτότητας, του εμπορίου, των επιχειρήσεων. Έχασαν τις δουλειές τους, έχασαν τις συντάξεις τους, έχασαν το μεγαλύτερο μέρος από το δίχτυ ασφαλείας που καθιστούσε αυτές τις απώλειες λιγότερο τρομακτικές. Βλέπουν έτσι το μέλλον των παιδιών τους ακόμη χειρότερο από το επισφαλές παρόν τους. Την ίδια στιγμή είδαν την άνοδο της τάξης του Νταβός ένα υπερσυνδεδεμένο δίκτυο δισεκατομμυριούχων του τραπεζικού κλάδου και του τομέα της υψηλής τεχνολογίας, εκλεγμένων ηγετών στενά συνδεδεμένων με αυτά τα συμφέροντα και δισημότητων του Χόλυγουντ που έκαναν το όλο πράγμα να δείχνει πιο λαμπερό. Η επιτυχία όμως είναι ένα πάρτι  στο οποίο δεν έχουν προσκληθεί, γνωρίζουν μέσα στην καρδιά τους ότι αυτός ο αυξανόμενος πλούτος και δύναμη των ελίτ συνδέεται κατά κάποιο τρόπο με τα αυξανόμενα χρέη και την αποδυνάμωσή τους».

Και ήρθε ο Ντ. Τράμπ ένας μεγιστάνας του πλούτου, ο οποίος τους μίλησε άμεσα για όλα αυτά υποσχόμενος να πάρει μέτρα που θα τους απαλύνουν τον πόνο και θα τους βγάλουν από το κοινωνικό περιθώριο που τους είχαν κατατάξει οι γραφειοκρατίες της Ουάσιγκτον, αλλά και των παγκοσμιοποιημένων οργανισμών και των περιφερειακών ενώσεων  όπως ο ΠΟΕ, η ΕΕ. Η ΝΑΦΤΑ.

Αντίθετα η Κλίντον προσδεμένη απόλυτα στο άρμα των ελίτ του νεοφιλελευθερισμού, δεν είχε τίποτα να τους προσφέρει προκειμένου να απαλύνει τον πόνο τους και να τους δώσει ένα όραμα και μια ελπίδα ότι, επιτέλους θα μπορέσουν να ξανακτίσουν τη ζωή τους, να ανακτήσουν τη χαμένη τους αξιοπρέπεια και το κοινωνικό τους στάτους.  

Παρόλα αυτά η  διοχέτευση της αγανάκτησης των θυμάτων του νεοφιλελευθερισμού και της παγκοσμιοποίησης που υπαγορεύουν οι πολυεθνικοί κολοσσοί, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους και η μετατροπή της σε θετική ψήφο υπέρ  ακροδεξιών υποψηφίων ή σχημάτων δεν συνιστά λύση για τα προβλήματα της πλειοψηφίας των λαών που καταδυναστεύονται από ένα, όλο και μειούμενο, ποσοστό αυτών που κατέχουν πάνω από  το 50% του παγκόσμιου πλούτου.

Το κατεστημένο δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από ένα «αντισυστημικό» ακροδεξιό κίνημα, το οποίο στις πρόσφατες αμερικανικές εκλογές εξέφρασε ο Τράμπ και το οποίο για σημαία του έχει το ρατσισμό και την αποστροφή του στον άνθρωπο και την ελευθερία, ενώ υπόσχεται να μειώσει τη φορολογία των πλουσίων, να καταργήσει τη στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των φτωχότερων, να ακυρώσει τις συνθήκες για την κλιματική αλλαγή με τις οποίες η ανθρωπότητα προσπαθεί να αποτρέψει την καταστροφή και το θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων από την ανερχόμενη στάθμη των ωκεανών.  

 

Τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά είναι ανάγκη να επανέλθουν  στο ιστορικό προσκήνιο οι δυνάμεις του σοσιαλισμού και της αριστεράς, οι δυνάμεις του ανθρωπισμού, της δημοκρατίας και της οικολογίας, σε ένα ενιαίο μέτωπο που θα ενώσει τους λαούς και θα δώσει νικηφόρα τη μάχη απέναντι στο Διεθνές κατεστημένο της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης και τους ακροδεξιούς σκελετούς ενός μαύρου παρελθόντος που αιματοκύλισε τον κόσμο δύο φορές τον 20ο Αιώνα.